Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Serif. Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid

Bij vonkerosie wordt er materiaal verdampt door middel van een kortsluiting tussen een geleider en een werkstuk. Dit wordt uitgevoerd in een geleidend medium zoals water of dielectricum. Op deze manier kunnen alle elektrisch geleidende materialen zoals hardmetaal, koper, diamant, gehard staal, hittebestendige materialen en hooggelegeerde staalsoorten worden bewerkt.

 

Door de kortsluiting ontstaat een vonkoverslag, waarbij de elektrische energie wordt omgezet in warmte. Bij deze ontlading wordt het oppervlak van het werkstuk op een heel kleine plaats erg sterk verhit, waardoor het materiaal eerst smelt en daarna verdampt. Deze metaaldeeltjes worden door spoelen met het dielectricum verwijderd. Er heeft zich een zeer kleine krater gevormd in het oppervlak. Bij opeenvolgende kortsluitingen wordt op deze manier constant materiaal weggevonkt.

 

Hoewel het proces al in 1943 werd uitgevoerd in Rusland, werd het vooral in de beginjaren gebruikt voor de bewerking van hardmetalen zonder voldoende kwaliteit. In 1950 kwamen de eerste machines ter beschikking voor de industrie maar pas vanaf het toepassen van transistoren in 1959 werd het mogelijk nauwkeuriger en snellere generatoren te gebruiken. In 1980 is door toepassing van CNC-besturingen het proces heel eenvoudig toepasbaar geworden.

Deze bewerking biedt vele voordelen:

 

 

Door deze voordelen wordt het proces in veel industrietakken zoals gereedschapmakerijen, medische industrie, halfgeleiderindustrie, lucht- en ruimtevaart, (klein) mechanica e.d. toegepast. Wij passen deze techniek vooral toe bij het maken van kunststofspuitgietmatrijzen, rubbermallen, snijstempels en tandwielen.

 

Voor gesloten holtes wordt het zogenaamde zinkvonken gebruikt, wat eruit ziet alsof je een hard voorwerp (de anode) in stopverf duwt (het werkstuk). Bij doorlopende holtes heet dit proces draadvonken, wat eruit ziet alsof je in hout figuurzaagt.